لیله الرّغائب: اوّلین شب جمعۀ ماه رجب را «لیله الرّغائب» گویند؛ یعنى شبى که به خاطر پاداشها و فضیلتهاى فراوانى که دارد، مورد میل و رغبت فراوان است و یا به معناى «شبپاداشهاى فراوان» است، زیرا «رغائب» جمع «رغیبه» است که هم به معناى «کار مورد رغبت» آمده است و هم به معناى پاداش و عطاى فراوان. رسول خدا صلى الله علیه و آله در روایتى که فضیلت ماه رجب را بیان مىکرد فرمود: «از اوّلین شب جمعۀ ماه رجب غافل نشوید که فرشتگان آن را لیله الرّغائب نامیدند.
آنگاه رسول خدا صلى الله علیه و آله اعمالى را براى آن شب به این کیفیّت بیان فرمود: «روز پنجشنبۀ اوّل ماه را روزه مىگیرى، چون شب جمعه فرا رسید، میان نماز مغرب و عشا دوازده رکعت نماز مىگذارى (هر دو رکعت به یک سلام) و در هر رکعت از آن، یک مرتبه سورۀ «حمد» و سه مرتبه سوره قدر«إنّا انزلناه» و دوازده مرتبه سوره توحید«قل هو اللّٰه احد» را مىخوانى؛ پس از اتمام نماز هفتاد مرتبه مىگویى: « أللّٰهُمَّ صَلِّ عَلىٰ مُحَمَّدٍ النَّبِىِّ الْاُمِّىِّ وَ عَلىٰ آلِهِ » آنگاه به سجده مىروى و هفتاد بار مىگویى: « سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلاٰئِکَهِ وَ الرُّوحِ »؛ سپس سر از سجده برمىدارى و هفتاد بار مىگویى: « رَبِّ اغْفِرْ وَ ارْحَمْ وَ تَجاوَزْ عَمّٰا تَعْلَمُ، إِنَّکَ أنْتَ العَلِىُّ الْأعْظَمُ» بار دیگر نیز به سجده مىروى و هفتاد مرتبه مىگویى: « سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلاٰئِکَهِ وَ الرُّوحِ» آنگاه حاجت خود را مىطلبى که إنشاء اللّٰه برآورده خواهد شد.
رسول خدا صلى الله علیه و آله در فضیلت این اعمال فرمود: «کسى که چنین نمازى را بخواند، خداوند همۀ گناهانش را بیامرزد… و در قیامت دربارۀ هفتصد تن از خاندانش شفاعت مىکند، و چون شب اوّل قبر فرا رسد، خداوند پاداش این نماز را به نیکوترین چهره، با رویى گشاده و درخشان و زبانى فصیح و گویا، به سوى قبر او مىفرستد، آن چهرۀ نیکو به وى گوید: «اى حبیب من! بر تو بشارت باد! که از هر شدّت و سختى نجات یافتى» از آن چهرۀ نورانى مىپرسد: تو کیستى؟ من تاکنون چهرهاى از تو زیباتر ندیدهام و بویى از بویت خوشتر به مشامم نرسیده؟! آن چهرۀ نیکو پاسخ دهد: «اى حبیب من! من پاداش آن نمازى هستم که تو در فلان شهر، فلان ماه و در فلان سال به جا آوردهاى؛ من امشب به نزد تو آمدم، تا حقّت را ادا کنم و مونس تنهایى تو باشم و وحشت را از تو مرتفع سازم (و همواره در کنارت بمانم) تا زمانى که همگى در روز رستاخیز برخیزند و در عرصۀ قیامت بر سرت سایه بیفکنم. (خلاصه هیچ زمانى پاداش این کار نیک از تو قطع نخواهد شد.) اقبال الأعمال، صفحۀ ۶۳۲؛ مرحوم علاّمۀ حلّى در اجازهاش براى «بنى زهره» این روایت را به طور مشروح نقل کرده است. رجوع کنید به: بحارالانوار، جلد ۱۰۴، صفحۀ ۱۲۵) کلیات مفاتیح نوین ، ص۳۶۵ نویسنده: مکارم شیرازی، ناصر مترجم :رسولی، هاشم مترجم :مکارم، مسعود محقق :قدسی، احمد مترجم: حامدی، محمد رضا محقق :داودی، سعید ناشر: مدرسه الإمام علی بن أبی طالب(علیه السلام) محل نشر: قم – ایران سال نشر: ۱۳۹۰ش
شب جمعه اوّل ماه رجب را لیله الرّغائب مىگویند و از براى آن، عملى از حضرت رسول صلّى اللّه علیه و آله و سلّم وارد شده، با فضیلت بسیار که سیّد و غیره نقل کردهاند و کیفیّت آن، چنان است که؛ روز پنجشنبه اوّل آن ماه را روزه مىدارى، چون شب جمعه داخل شود، ما بین نماز مغرب و عشاء، دوازده رکعت نماز مىگذارى، هر دو رکعت به یک سلام، و در هر رکعت از آن یک مرتبه حمد و سه مرتبه انّا انزلناه و دوازده مرتبه قل هو اللّه احد مىخوانى و چون از نماز فارغ شدى، هفتاد مرتبه مىگویى: «اللّهمّ صلّ على محمّد النّبى الامّى و على آله» پس به سجده مىروى و هفتاد مرتبه مىگویى: «سبّوح قدّوس ربّ الملآئکه و الرّوح» ، پس سر از سجده برمىدارى و هفتاد مرتبه مىگویى: ربّ اغفر و ارحم و تجاوز عمّا تعلم انّک انت العلىّ الاعظم، پس باز به سجده مىروى و هفتاد مرتبه مىگویى: «سبّوح قدّوس ربّ الملآئکه و الرّوح» ، پس حاجت خود را مىطلبى که انشاء اللّه برآورده خواهد شد. و نیز بدان که در ماه رجب، زیارت حضرت امام رضا علیه السّلام مستحبّ است و اختصاصى دارد، چنانچه «عمره» در این ماه، فضیلت دارد و روایت شده که تالى حجّ است و منقول است که؛ جناب على بن الحسین علیه السّلام در ماه رجب معتمر شده بود، و شبانه روز در نزد کعبه، نماز مىگذاشت و پیوسته، شب و روز در سجده بود و این ذکر از آن حضرت شنیده مىشد که در سجده مىگفت: عظم الذّنب من عبدک فلیحسن العفو من عندک دستور العمل و مرواریدهای درخشان (لئالی منثوره) ، صفحه۳۵ نویسنده :قمی، عباس نگارش :ربانی، محمد حسین ناشر:عهد، محل نشر :قم سال نشر:۱۳۸۱ ش (معرفی کتاب در ویکی نور)
آخرین دیدگاهها